Veldwerk | Bouwen voor de toekomst

Welkom bij het tweede artikel van onze nieuwe rubriek: Veldwerk. Hierin gaan wij zelf op onderzoek en schrijven we vanuit onze eigen ervaringen over actuele zaken. Wat valt ons op? Waarom is dit belangrijk? Hoe wordt dit aangepakt? Deze keer gingen wij wat dichter bij huis op onderzoek uit: namelijk op campus Woudestein. 

Het is iedereen vast al opgevallen: de universiteit knalt uit zijn voegen en heeft een flink capaciteitsprobleem. Ook is een deel van de campus verouderd en aan vervanging toe. Daarom wordt er flink gebouwd en dit lijkt tijdens de corona pandemie in een stroomversnelling te zijn gekomen. Nieuwe gebouwen schieten links en rechts als paddenstoelen uit de grond. Wij werden erg nieuwsgierig en trokken daarom onze stoute schoenen aan, en mét succes! Na slechts enkele mailtjes mochten we al op bezoek bij een van de bouwprojecten op de campus: het nieuwe sportgebouw!

Hier kregen we een uitgebreide rondleiding met alle sportzalen, de toekomstige horeca en de fitnessruimtes met mooi uitzicht op de Kralingse Zoom. Naast wat mooie kiekjes schieten mochten wij ook een interview afnemen met de eindverantwoordelijke voor de bouw: Walter Stielstra.

Walter, kunt u uzelf even kort voorstellen? Wie bent u en hoe bent u hier terechtgekomen?

Jazeker, ik ben Walter Stielstra, projectleider bij Remmers Bouwgroep. Dit houdt in dat ik leiding geef aan bouwprojecten als deze. Ik heb zelf de opleiding bouwtechnische bedrijfskunde gevolgd en ben daarna via verschillende werkgevers hier terechtgekomen.

We staan nu in het deel van het gebouw dat de entree moet worden, maar op welk onderdeel van het gebouw bent u het trotst?

Het mooiste vind ik het hele proces, om met alle mensen die hier werken ervoor te zorgen dat iedereen en alles op het juiste moment op de juiste plek komt.

6hLm1VSbxNU13cKiWDhm893_6VDdqrjWm-rUYrSRi_0NeK9I3LQrcN-cjiUm4wQPFBhBUdSk63vcDMeW4T1_b4_UGixeYFBMpam9as9sl73gcR7pEui-Af0xNMWLTeeDua5lOutM

De toekomstige entree van het nieuwe sportgebouw

hacKWZj1dJSlZVDKF7y6uYA2d1VSjM08ja-bK34hK3Vh8PJIjv3KJBOreXkzZvGUHyGxUO7k_v5xxDL1GeBbHZnryHd0CYd4ffSej_8lg623ZvL_3YKitTcaeqUFZFxhJj6jU9GJ

Bovenaanzicht van de entree: er komen sporthallen op meerdere verdiepingen!

Dus eigenlijk is straks het eindresultaat het mooiste? 

Ja inderdaad, je doet het samen met zijn allen. Hier loopt misschien wel 75 man rond en samen vormen we een goed team. Ja en natuurlijk zijn er ook paar huzarenstukjes zoals de ondersteunende liggers die met geweldig grote kranen op hun plek gelegd worden, een beetje ‘toys voor boys’ vind ik ook heel mooi!

Hoe lang zijn jullie al bezig met dit project?

Eigenlijk zijn we met alles wat onder de grond ligt vanaf maart bezig geweest, tot aan de zomervakantie en alles boven de grond is tot stand gekomen na de zomervakantie. Dus alles wat je van buiten ziet is er gekomen binnen het afgelopen halfjaar. 

Oké en daar is natuurlijk heel wat planning aan vooraf gegaan kan ik me voorstellen, nadat jullie de opdracht vanuit de uni hebben gekregen. Hoe is dat eigenlijk gegaan en wat hield de opdracht in? 

De opdrachtgever heeft een functionele uitvraag gedaan, wat eigenlijk een soort wensenpakket is. In dit geval omvatte dat bijvoorbeeld 5 sporthallen, een horeca en een fitness, maar er zijn ook eisen gesteld aan de afwerking. Zo gaat zo’n pakket van heel groot en grof tot heel fijn en tot in de kleinste details. Wij gingen vervolgens met onze specialisten en partners aan de slag en hebben samen een ontwerp gerealiseerd. Dit was eerst heel grof en toen ons ontwerp eenmaal gekozen werd, hebben we het verder uitgewerkt. De laatste stap is dan de realisatie. 

Aha, dus meerdere bedrijven doen mee aan de uitvraag en eentje, in dit geval u, wint. Wat was dan het onderscheidende aspect aan uw ontwerp? 

Ik denk dat wij in het ontwerp zo veel mogelijk aspecten uit de uitvraag hebben verwerkt: het ontwerp is de totaaloplossing voor alle wensen die opdrachtgever had. Dus eigenlijk is luisteren en een goede invulling geven aan de uitvraag geven heel belangrijk. 

Oké, dus toen werd jullie concept het winnende ontwerp en zijn jullie aan de slag gegaan. Wat was vervolgens binnen het project de grootste uitdaging?

De kunst is om van tevoren over alles na te denken zodat de uitvoering geen uitdaging meer is. Dan is de rest alleen maar alles als een lego doos in elkaar zetten. De planning en voorbereiding is dus bijna 90 of zelfs 95% van het werk. Alles wat je hier ziet is in een zogeheten BIM model uitgewerkt. Elk hoekje en gaatje staat 3D uitgetekend in de computer zodat je niet voor verrassingen komt te staan. Tuurlijk moet je altijd nog kleine dingen oplossen, maar heel veel is al goed en wordt van tevoren verholpen door een goede voorbereiding.

Toch lijkt ook corona mij een uitdaging, hoe heeft dat de bouw beïnvloed? Ik kan me voorstellen dat er ook voor jullie maatregelen gelden of problemen ontstaan die het proces bemoeilijken, bijvoorbeeld in de logistiek?

Het grootste probleem is inderdaad de leveranties, maar als je weet dat daar issues zijn door corona kan je erop anticiperen. De algehele coronaproblematiek kunnen we natuurlijk niet oplossen, maar wat we bijvoorbeeld wel gedaan hebben is het materiaal waarvan schaarste is al in een heel vroeg stadium bestellen. We hebben hier zelfs op de campus een tijdelijke opslag voor geregeld in de parkeergarage.

En hebben jullie nog last gehad van andere tegenslagen? 

Dat valt wel mee tot nu toe. De kunst is dus om van tevoren na te denken, zo hebben we knelpunten tijdig geïdentificeerd. Tuurlijk heb je op dagniveau altijd aandachtspunten. Daarvoor is er ook elke dag een ‘daily stand’ waarin we met alle voormannen van de verschillende partijen in de keet samenkomen. Daar wordt elke dag besproken wat de specifieke aandachtspunten zijn voor die dag zodat we goed voorbereid zijn!

m9Mb74LU2LXV9cnU1lYR9MqugCs5x_R6lR4qfgl0f-vtUuVIUj9xN9SwNK247FGRwGixOjREibq6IKhrLwM7sF4s7TaRO9WF6V5IGYtnwnKWhHQ9p2YGFI3okH-SgBv4kzJO4WBD

eKqOOwndG9C4kN-fYdjdFa36Y2K910P7p-HABMaIJKW6jZUxnp06ngN755yQ7OG1vPGvqdSwAUSP2aCkMSCZN6SZ4RZFmEgf4UlHN_AG7Es07iyl8v0mcp6SpKhL0Bq2537W_uHp

In de keet/het kantoor wordt het werk voorbereid en vindt de ‘daily stand’ met alle voormannen plaats

We hadden daarstraks al kort iets gehoord over de duurzaamheid van het nieuwe sportgebouw en de universiteit noemt het gebouw toonaangevend op dit gebied. Ook wordt het gebouw ‘energieneutraal’. Kunt u hier wat over vertellen? 

Zeker, energieneutraal houdt in dat het gebouw geen extra warmte krijgt en geen energie kost, dus dat de zonnepanelen het energieverbruik van het gebouw zelf compenseren. In het kader van duurzaamheid is ook een groot deel van het bouwmateriaal gemaakt van ander oud materiaal, ‘circulair bouwen’ heet dat. Zo wordt de oude sportvloer van een sportcomplex uit Eindhoven hier hergebruikt als akoestische wandbekleding en krijgt het plafond van een jeugdgevangenis uit Zeist hier een tweede leven. Om het concept van duurzaamheid extra kracht bij te zetten komen er ook enkele groenwanden, wanden die volgehangen worden met planten. In de binnenstraat (de entree) wordt ook een grote boom geplaatst.

id875ngWPaq3ryPMTc4FlQteH4ijMjDToUL1NOTE49PJ_nNyMbBY6dskhuGsFwANyUzHkMtkcCcZaSM35hEIfq1eOImT9nqh9o7RtaEvIM_lqmijwXXz7NbTWe7LVxJN2JNCcnqk

De toekomstige vloerverwarming

Dat klinkt goed, was deze duurzaamheid een eis vanuit de universiteit zelf of is dat jullie eigen invulling? 

Eigenlijk kwam het van beide kanten. We vinden het zelf belangrijk, maar de opdrachtgever heeft dit ook in de uitvraag gezet en gaf ons vervolgens extra stimulans en uitdaging om het gebouw zo duurzaam mogelijk te maken. Zo is het in goede samenwerking tot stand gekomen.

Het oude sportgebouw ligt hier tegenover, wat gaat er anders zijn in dit gebouw en wat gaat er met het oude gebouw gebeuren? 

Ik weet de antwoorden niet echt, maar eigenlijk is alles anders natuurlijk. Dit nieuwe gebouw is hartstikke modern en de bouwsector is 40 verder in ontwikkeling dan bij het vorige gebouw. Misschien dat het oude gebouw gebruikt kan worden als tentamenlocatie?

Het oude gebouw is natuurlijk van Erasmus Sport en voor dit gebouw hebben jullie de opdracht gekregen van de universiteit zelf. Is Erasmus Sport nog wel betrokken geweest bij het ontwerp of komen ze soms even langs om alvast te spieken? 

De hele uitvraag is gezamenlijk dus door zowel de uni als Erasmus Sport opgesteld. Alle wensen van Erasmus Sport hebben zij vooraf bepaald en die zie je nu terug in het ontwerp. 

Het lijkt mij dat zij er erg naar uitkijken en zin hebben om het nieuwe gebouw in gebruik te nemen, en ik moet zeggen dat wij als studenten ook niet kunnen wachten dus ik ben erg benieuwd: wanneer kunnen wij hier eigenlijk gaan sporten? 

Dat is altijd een beetje gevaarlijk om te zeggen, maar een voorzichtige voorspelling, pin me er niet op vast, is dat jullie rond september kunnen gaan sporten!

Dat zou mooi zijn, we zijn benieuwd!

BNfxZgg7bkYrQBx4bFrX_999bRc7AI5PHHGXZgtitHvxV-Qo1DBT4H3ttk50aBEp-am0uqMsgIOdyvvPGpPtv_kHtyZwgN4DEGKh0zsl1a0Enh5LF6M1q4-Kvr_F6_9H8TV-bk7Z

Nu lijkt het nog net een Praxis, maar over een paar maanden wordt hier gebasketbald! 

4JeyTxevRO27okp7snLrwC30bIuLAzhh4fuWS90P4GDoJdFPHrGJVw2Zxm8BwkDm5bBPnXT_wNsl39s9rWKiFEObphaMNtTtHpdklP9-Z4mHc2dYOZvqzh8BxCt-0Y2ZJ6nZNCRF

GTuo6AOhIvN-thn9h6Wmo2VpiqCZ2h9Vu5obxrqpzJS3PbhWf5RNTSJZjII3SfJ48Aib7JxVzx2GVrala0hL0URboDxx3VTV85DxdmBYrdWY1ofCWKxjk7JPV0672Dt5Ga7-Kss3

Dankzij de glazen wanden van het gebouw kan je straks fitnessen met een mooi uitzicht

hTxSDO5g4j7iGY7iJpbs6nkwTSDSOB3TJKAZacHfSDVRhlTax7TdS5nA5pY-Sa938lcn-NCGkdxZKeEu43TtQcowRBOWX-8Z2mTy-cutdq5NV57EVtEm4FQPfEX8E1J914fXJOyH

We willen graag Remmers Bouwgroep bedanken voor deze rondleiding. We kijken erg uit naar het eindresultaat! 

Sluiten