Wie wint de Prijs der Prijzen?

Twee weken geleden won acteur Fedja van Huêt tijdens het Nederlands Filmfestival (NFF) het Gouden Kalf voor de beste hoofdrol. Dit was echter niet zomaar een Gouden Kalf, dit was namelijk de eerste genderneutrale prijs die vergeven werd in deze categorie. Het NFF besloot hiertoe om genderinclusiviteit te bevorderen, maar dit schoot bij meerdere acteurs en actrices in het verkeerde keelgat: een genderneutrale prijs zou de uitreiking juist minder eerlijk maken. Ook op andere prijsuitreikingen is er vaak kritiek. Het blijkt nog een hele prestatie te zijn om een goede prijsuitreiking te organiseren. Daarom vroegen wij ons af: wie organiseert de beste prijsuitreiking? Wie krijgt van de vakjury van de Duplomaat de meeste sterren en gaat er met de Prijs der Prijzen vandoor?

Gouden Kalveren (de Nederlandse Oscars)

Zoals eerder al gezegd heeft de organisatie van dé filmprijs van Hollandse bodem volgens critici de plank volledig misgeslagen in de poging om mee te gaan met de tijdgeest. De prijzen voor beste acteurs en beste actrices zijn vanaf dit jaar samengevoegd om zo de prijsuitreiking genderneutraal te maken. Actrice Katja Herbers beweert echter dat er voor vrouwen in werkelijkheid minder dragende rollen zijn en dat mannen daarom meer kans maken op de prijzen. Haar punt werd meteen benadrukt door het feit dat voor het eerst in de geschiedenis van de prijs geen enkel Gouden Kalf aan een vrouw werd uitgereikt. Misschien moet het NFF zich ondanks de goede bedoelingen toch achter de oren krabben en nadenken over de implicaties van de verandering. Deze discussie legt echter wel een groter achterliggend probleem bloot: waarom hebben vrouwen zo veel minder dragende rollen in de filmwereld dan mannen? 

Conclusie: leuk idee, matige uitvoering -- ⭐⭐

Gouden Radioring 

De Gouden Radioring is een publieksprijs voor radiomakers die jaarlijks wordt uitgereikt door de AVROTROS. Ook deze prijsuitreiking komt de vergelijking niet zonder kleerscheuren door. Er is namelijk al enkele jaren kritiek op de verkiezing. Bij deze prijs kan het publiek in twee rondes op hun favoriete radioprogramma’s stemmen. Op het eerste gezicht lijkt dit een transparante en eerlijke stemprocedure. Het gevolg van de open procedure is echter dat enkele dj’s hun volgers ‘bedelen’ om op hen te stemmen. Vooral dj’s met een grote online bekendheid lukt het zo om massale steun binnen te halen. Zo lukte het Bram Krikke al twee jaar (2019 en 2020) om de Zilveren RadioSter Man binnen te hengelen door zijn grote populariteit en online achterban, ondanks de veel betere luistercijfers van bijvoorbeeld collega Edwin Evers. Er gaan daarom veel stemmen op om de selectieprocedure aan te passen.

Conclusie: transparante procedure, maar geen gelijke kansen -- ⭐⭐⭐

Grammys (de droom van elke artiest)

De Recording Academy reikt de Grammys al sinds 1958 uit aan de beste artiesten in de muziekwereld. Het winnen van een Grammy is de droom van elke artiest. De Grammy Awards zijn ook een voorbeeld van hoe genderneutrale prijzen wél kunnen werken. Al in 2012 verdwenen de verschillende categorieën voor mannen en vrouwen en sindsdien zijn de genomineerde aantallen mannen en vrouwen bijna gelijk. Toch werpen beschuldigingen van racisme en seksisme binnen de anonieme selectiecommissies al jaren een schaduw over de prijsuitreiking. In 2020 was The Weeknd, die record na record brak, onomstotelijk een van de populairste artiesten wereldwijd. Toch werd hij niet genomineerd voor een Grammy. Hij bekritiseerde en boycotte de Grammys daarom. Hiermee trad hij in de voetsporen van vele andere wereldberoemde artiesten, zoals Nicki Minaj, Drake en Kanye West, die in 2020 zelfs een video tweette waarin hij zijn Grammy een ‘golden shower’ gaf. Na de storm van kritiek die losbarstte na het drama met The Weeknd beloofde de Recording Academy de anonieme commissies te schrappen en te zorgen voor een open en eerlijke prijsuitreiking. De komende jaren moeten uitwijzen of de organisatie het verleden echt van zich kan afschudden...

Conclusie: belangrijkste muziekprijs gaat met zijn tijd mee op het gebied van gender maar heeft nog veel te leren  -- ⭐⭐

Oscars (de bekendste van allemaal)

De Oscars, officieel de Academy Awards, worden uitgereikt tijdens de populairste en oudste awardshow aller tijden binnen de entertainment industrie. Ook de Oscars zijn echter veelvuldig bekritiseerd gedurende de afgelopen decennia. Het dieptepunt werd bereikt tijdens de Academy Awards in 2016 met de hashtag #OscarSoWhite. De prijsuitreiking werd bekritiseerd om zijn gemis aan diversiteit, alle genomineerden in categorieën voor acteurs dat jaar waren wit en films van buitenlandse makelij werden structureel lager beoordeeld. Toch gaat het sindsdien een stuk beter met als hoogtepunt de film Parasite in 2020, die de eerste niet-Engelstalige Oscar in de belangrijkste categorie Beste Film binnenhaalde. Verder blijft de prijsuitreiking by far het populairst en kan daarmee met recht de Super Bowl van de prijsuitreikingen genoemd worden.

Conclusie: de Super Bowl van de prijsuitreikingen doorstaat de tand des tijds -- ⭐⭐⭐⭐ 

De Prijs der Prijzen

Hoge bomen vangen veel wind en prijsuitreikingen zijn daar geen uitzondering op. Zeker in de subjectieve wereld van de entertainmentindustrie zal er altijd kritiek blijven over verkiezingen en selectieprocedures. Toch is er een duidelijke winnaar naar voren gekomen: de prijsuitreiking van de Oscars is niet voor niets de populairste van allemaal en mag daarom ook trots zijn op het binnenhalen van de Prijs der Prijzen van de Duplomaat!

Eervolle vermelding: vorig jaar verscheen er in de Duplomaat al een artikel over een heel unieke prijs: de Ig Nobelprijs. Deze parodie op de Nobelprijs wordt jaarlijks uitgereikt aan tien onderzoeken waar je eerst om moet lachen, maar die je vervolgens toch aan het denken zetten. Voorbeelden zijn baanbrekende onderzoeken over hoe goede baarden gezichten beschermen tegen klappen, wat de voordelen zijn van het ondersteboven transporteren van neushoorns en hoe goede seks helpt tegen een verstopte neus. Omdat dit zo’n unieke en grappige prijs is, krijgt de Ig Nobelprijs van ons de prijs voor Origineelste Prijsuitreiking!

Bronvermelding

Sluiten