In-Zoomen op de formele evenementen van In Duplo
Afgelopen januari stond bij In Duplo in het teken van de formele maand. Tientallen In Duplo’ers leerden toekomstige werkgevers kennen tijdens interessante formele evenementen. Voor het eerst werden deze evenementen allemaal digitaal georganiseerd. De Externe Betrekkingen Commissie (EBC) zal in dit artikel de hoogtepunten van de verschillende evenementen beschrijven. De EBC is een ouderejaarscommissie, verantwoordelijk voor de acquisitie van sponsoren en het organiseren van formele evenementen. Hiernaast is de EBC sinds dit jaar de stagemakelaar, waar leden terecht kunnen om gefaciliteerd te worden in het vinden van een stage! Dit jaar bestaat de EBC uit Jasmijn Bos, Femke Boogaard, Sjoerd van Kerkhof en Noa Buijs. Heb je een vraag voor de EBC of wil je gefaciliteerd worden in het vinden van jouw stage, dan kun je mailen naar ebc@induplo.nl.
Meet the Lawyers
Van 11 tot en met 15 januari vond de online Meet the Lawyers week plaats. In plaats van strak in pak/rok op de Zuidas staan, was het dit jaar strak in pak/rok achter de webcam. Gelukkig hadden alle deelnemende kantoren hun uiterste best gedaan om ook online zo goed mogelijk een sfeerimpressie te geven aan onze deelnemers.
Maandag werd er afgetrapt door Dentons, ‘s werelds grootste advocatenkantoor! Bij Dentons maakten we kennis met het kantoor door een praatje van een partner en door speeddates met verschillende kantoorgenoten. In de middag was onze hoofdpartner Allen & Overy aan de beurt. Allen & Overy gaf een interessante webinar over hun Arbeidsrechtpraktijk. Deze praktijk gaf de deelnemers aan Meet the Lawyers een goede stoomcursus arbeidsrecht.
Op dinsdag beet NautaDutilh het spits af. Met een uitgebreide presentatie over de werkzaamheden van het kantoor en de mogelijkheden om door te groeien, is er een goed beeld geschetst over hoe het is om te werken voor een van de grotere advocatenkantoren in de Benelux! De ochtend werd afgesloten met een uitgebreide Q&A sessie met de advocaten van Nauta. Vervolgens was onze hoofdpartner Houthoff in de middag aan de beurt. Na een kennismaking met het kantoor kregen we een sollicitatieworkshop. De recruiters van Houthoff legden haarfijn uit waar zij op letten bij sollicitaties, zodat elke deelnemer weet hoe te solliciteren bij grote advocatenkantoren!
Woensdagochtend was het de beurt aan Windt Le Grand Leeuwenburgh, een wat kleiner kantoor maar zeer gespecialiseerd in litigation (geschillen) en ondernemingsrecht. Na een korte introductie en bedrijfspresentatie kregen de deelnemers een pittige casus voorgeschoteld. In de casus stond een bedrijf centraal dat op het punt stond om failliet te gaan. Het was aan de deelnemers om een juridische oplossing te verzorgen die de continuïteit van het bedrijf zou waarborgen. Achteraf hebben alle groepen hun oplossing gedeeld met de advocaten en kregen ze hierop feedback. De middag werd vervolgd met een bezoek aan Loyens & Loeff. Bij Loyens & Loeff kregen we een interessante casus over ondernemingsrecht voorgeschoteld. In deze casus lieten de advocaten van Loyens & Loeff zien welke instrumenten afgedwongen kunnen worden in een overname of fusie. Er werd afgesloten met het interessante levensverhaal van één van de partners van Loyens & Loeff.
Stibbe opende donderdagochtend digitaal haar kantoordeuren. Stibbe is een van de meest toonaangevende kantoren in Nederland met een uitgebreid klantenbestand. De ochtend werd afgetrapt met een bedrijfspresentatie, waarna de deelnemers aan de slag mochten met een creatieve opdracht. Dit keer stond er een bedrijf centraal dat graag een volgende stap wilde maken en op zoek was naar een juridisch team om ze hierin te begeleiden. Het was aan de deelnemers om een creatieve pitch te maken om het bedrijf te overtuigen een samenwerking aan te gaan. Het middagprogramma werd die dag verzorgd door De Brauw Blackstone Westbroek, onze hoofdpartner. Wederom een internationaal kantoor dat bekend staat om de grote zaken die zij mag doen. Na een interessante kennismaking met De Brauw leerden we hun advocaten (waaronder oud-In Duplo’ers) kennen aan de hand van leuke speeddates.
Op de laatste dag mocht het kantoor Bird&Bird de Meet the Lawyers week afsluiten. Bird&Bird is een groot internationaal kantoor met 29 vestigingen met een unieke focus op de technologische sector. Dankzij deze focus van Bird & Bird kregen we een stoomcursus over het recht omtrent gamen. Deze interessante webinar leerde de deelnemers uitstekend hoe de advocaten van Bird & Bird omgaan met een snel veranderende sector en hoe het recht ook hier uitstekend op van toepassing is.
ICan
Op woensdag 20 en donderdag 21 januari vonden de Women Consultancy Days plaats met twintig vrouwelijke studenten. Normaal wordt dit georganiseerd in het Koninklijk Instituut voor de Tropen in Amsterdam, maar dit jaar zaten we helaas allemaal thuis voor de laptop. Toch mocht dat de pret zeker niet drukken en waren het twee hele interessante en leerzame dagen!
Woensdagochtend begon het evenement met Bain & Company. In breakout rooms gingen we aan de slag met een case waarbij de er moest worden geanalyseerd welke investeringopties het beste waren om plastic afval te verminderen. Het online oplossen van een case kent zijn moeilijkheden, maar we werden gelukkig goed geholpen door de consultants waardoor we uiteindelijk een goed beeld hadden van de case en er veel van hebben opgestoken. Tijdens de presentaties van deze case ging bij veel studenten de deurbel en werd de lunch, die Bain & Company hadden opgestuurd, in ontvangst genomen.
Na de heerlijke lunch van Bain was het tijd voor Strategy&. Zij gaven eerst een bedrijfspresentatie en daarna was er veel ruimte om met de consultants te discussiëren over verschillende onderwerpen. De onderwerpen sustainability, work-life balance en het sollicitatieproces kwamen allemaal aan bod. Als informele afsluiter was er een high tea met daarbij brownies die iedereen in de brievenbus had ontvangen. In kleinere breakout rooms was hier nog voldoende mogelijkheid om de consultants alles te vragen onder het genot van een theetje en een brownie.
Donderdag begon de dag met een lunch, georganiseerd door BCG. Terwijl de zelf uitgekozen broodjes, salades en meer werden thuisbezorgd bij de deelnemers, werden we voorgesteld aan de medewerkers van BCG. Dit ging op een erg originele manier; collega’s die elkaar goed kennen stelden elkaar voor, in plaats van zichzelf, waardoor er leuke dingen naar boven kwamen. Hierna werden we bekend gemaakt met de manier waarop BCG met ‘Strengths’ omgaat. Allemaal hadden wij van te voren vijf strengths gekozen, en het was erg leuk om te zien dat wij allemaal veel verschillende gekozen hadden. Een interessante les was om met zelfontwikkeling juist op je strengths te focussen, in plaats van alleen op je weaknesses. Na een korte pauze gingen wij verder met het programma, nu van Roland Berger. Na een korte bedrijfspresentatie, stond hier vooral het speeddaten centraal. De consultants werd het hemd van het lijf gevraagd, vooral over sollicitatieprocedures, en eerste en indrukwekkendste projecten. Toen alle serieuze vragen gesteld waren, durfde een enkeling (lees: vrijwel iedereen) het ook aan om achter de camera een, in de borrelbox ontvangen, biertje te openen. Kortom: een goede afsluiting van de dag en van het event.
Big Four Week
De Big Four Week stond ook dit jaar, weliswaar in een andere setting, weer op het programma. Drie dagen lang werd er door twintig In Duplo’ers een online bezoek gebracht aan PWC, Deloitte en KPMG.
De week werd op dinsdag afgetrapt met een bezoek aan de Deals afdeling van PWC. Allereerst was er tijd voor een korte bedrijfspresentatie over wat werken binnen de verschillende groepen op de Deals afdeling inhoudt. Daarnaast was er tijdens de presentatie uitgebreid aandacht voor het Deals Traineeship. Mocht je nou ook geïnteresseerd zijn kijk vooral even de filmpjes op Youtube. Vervolgens werd de case uitgelegd en werden de studenten in breakout rooms verdeeld. Tijdens de case werd de studenten gevraagd om aan de hand van verschillende methoden een valuation te maken.
De dag bij Deloitte stond in het teken van social skills op de werkvloer. Al voor de dag zelf werd de studenten gevraagd om een Business Chemistry assessment te doen. Aan de hand van de gegeven antwoorden werd een verslag gemaakt van jouw Business Chemistry profiel. Studenten werden ingedeeld in de groepen: Pioneer, Integrator, Guardian en Driver. Tijdens de inhousedag werden de specifieke eigenschappen van elke groep besproken en werd uitgelegd hoe je het beste in kunt spelen op de eigenschappen van anderen. De middag werd afgesloten met vier korte speeddates, waarin de studenten de kans kregen vragen te stellen aan werknemers van verschillende afdelingen.
Op donderdagochtend was het alweer tijd voor de laatste dag van de Big Four Week bij KPMG. Hier lag opnieuw de aandacht op de Deals afdeling met een kort uitstapje naar Strategy. De dag begon met een korte presentatie over het bedrijf en de afdeling en vervolgens was het de beurt aan de studenten om actief bezig te zijn. De case stond in het teken van valuation en due diligence waarbij vier groepen als kopende partij een bod dienden voor te bereiden en één groep als verkopende partij. Niet alleen de hoogte van het bod was van belang, maar ook de voorwaarden in de SPA waren een belangrijk punt voor de onderhandeling. De dag en daarmee ook de week werd afgesloten met de bekendmaking van de winnaar, waarna er nog kort de tijd was om vragen te stellen.