Het einde van je vrijheid?

Langzaam doe je één oog open, proberend om niet te snel te bewegen. Zelfs de paar lichtstralen door je IKEA gordijnen zijn al teveel om te verdragen. Met enorme moeite rol je uit je bed en strompel je door de gang naar de woonkamer. Daar word je begroet door de grootste ravage die je ooit hebt gezien. Een tafel gedecoreerd met ooit volle bierflesjes, een plafondplaat waarvan je toch zeker bent dat die niet op de grond hoort te liggen. Overal liggen scherven van borden die wreed tot hun einde zijn gekomen toen een huisgenoot besloot dat het eens tijd was voor een Grieks feestje. De deurbel ligt verfomfaaid in een hoekje en de onderbuurmeisjes kloppen aan. Een voor een druppelen de herinneringen van de afgelopen avond binnen. Een gezellige avond met een paar huisgenoten en vrienden die slechts voor het eten langskwamen, uiteindelijk helemaal uitgelopen tot een enorm huisfeest. Voorzichtig stap je over de scherven naar je kastje om een boterham met pindakaas te pakken en je trekt de keukendeur achter je dicht. Ja, dat was weer een mooi avondje.

Natuurlijk gebeurt dit niet elke week. De meeste avonden zijn gewoon normaal zoals die van iedereen, om nog maar te zwijgen over de avond voor een tentamen, maar het zijn die paar echt idiote avonden die je altijd bij zullen blijven. Het doel van studeren is om later een mooie baan te krijgen, maar je moet ook zeker het studentenleven erbij meepakken. Helaas komt hier uiteindelijk toch een einde aan en zullen we de overstap van het goede leven naar de illustere wereld der arbeid moeten maken. Van vrijheid naar routine, dat is nogal wat. Sommige oud-studenten wennen er snel aan, maar voor de meesten duurt het wel even. De arbeidsmarkt waar we uiteindelijk allemaal deel van gaan uitmaken is niet dezelfde als die van vroeger.

Waar je vroeger gewoon op de bonnefooi kon bellen of langs kon gaan bij een bedrijf bij je zoektocht naar een baan, moet je nu toch echt wachten op een vacature voordat je gaat bellen naar een bedrijf. De tijd dat je met een handgeschreven brief ging solliciteren is al weer een tijdje voorbij. De opkomst van het internet heeft de manier waarop je tegenwoordig moet solliciteren totaal veranderd. Met behulp van e-mail kan je direct je sollicitatie opsturen en zal je soms door middel van een internetformulier moeten solliciteren. En mocht je solliciteren bij een wat groter bedrijf, dan moet je eerst nog door een heel HRMleger. Kennelijk was je vroeger met slechts een gesprek klaar, terwijl je nu wel rekening moet houden met twee à vier gesprekken en misschien nog wel een kijkje op de werkvloer en even proefdraaien. Het is nu makkelijk om een sollicitatie te versturen en voor de bedrijven is het makkelijker geworden om heel snel te kunnen zien wat voor persoon een sollicitatie heeft gestuurd. Hierdoor kunnen bedrijven toch wat kieskeuriger zijn bij hun keuze van een nieuwe werknemer.

Maar het is niet alleen de wijze waarop er tegenwoordig gesolliciteerd wordt die anders is. Als je bijvoorbeeld aan je opa vraagt waar hij heeft gewerkt zal hij vaak antwoorden dat hij misschien wel 40 jaar bij hetzelfde bedrijf werknemer was. Zelf zal je toch wel rekening moeten houden met heel wat verschillende banen. Het is tegenwoordig heel normaal dat je van baan wisselt tijdens je carrière, dat was vroeger wel heel anders.

Ook de wijze waarop er gewerkt wordt is anders. Met de opkomst van het flexibele werken en het thuiswerken kun je wel stellen dat de aard van het werk verandert. Het woordje ‘flexibel’ betekent in dit geval dat de plaats en tijd niet meer vastliggen. Hierdoor wordt de routine van 9 tot 5 doorbroken, zoals de naam misschien al weggeeft, krijg je een stukje flexibiliteit. Dit heeft natuurlijk voor- en nadelen. Voor de werknemer die niet per se altijd naar het kantoor hoeft te rijden is dit wel een flinke tijdwinst. Wij zijn natuurlijk al gewend om thuis te studeren en kunnen vaak goed overweg met een computer. Ook voor het kantoor is het voordelig, aangezien er nu minder kantoorruimte nodig is. Verder kan voor hogere productiviteit zorgen, want het is vaak zo dat werknemers zich thuis beter kunnen concentreren. Een nadeel is dat het er wel voor kan zorgen dat werknemers elkaar niet zo goed kennen. Het ontbreken van sociale contacten kan voor sommige werknemers wel een groot nadeel zijn. Het flexibele werken is dan ook niet voor iedereen geschikt.

Door de snel veranderende techniek is het idee wat een baan inhoudt erg verschoven. Veel banen zijn niet slechts een functie meer. Als monteur moet je nu niet slechts een auto kunnen repareren, je moet ook een boordcomputer van een auto kunnen uitlezen en eventuele softwareproblemen kunnen oplossen. Elk bedrijf heeft wel een website en met het flexibele werken heeft een bedrijf ook een goed werkend systeem nodig. Hierdoor zijn er ook weer een heleboel nieuwe banen ontstaan, zoals ICT specialist of app-ontwikkelaar. Of de ontwikkelingen in de arbeidsmarkt positief of negatief zijn, ligt vooral aan je eigen interpretatie. Het enige dat je met zekerheid kan zeggen, is dat de arbeidsmarkt van vroeger niet dezelfde is als die van vandaag.

Mocht je de overstap naar het werkende leven al hebben gemaakt, voel je dan vrij om je ervaringen en eventuele tips te delen met de andere lezers die de overstap nog moet maken. De vrijheid die je hebt als student zal je nooit meer hebben, geniet er dus maar van. Uiteindelijk zullen we er allemaal aan moeten geloven.

Sluiten